top of page

Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

Még nincsenek címkék.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

Miért jó, ha korpát, gyümölcsöt és magvakat eszem?A rostfogyasztás jelentősége a diabetes mellitus terápiájában


Az élelmi rostfogyasztás kedvező hatásokat fejt ki a szervezetre, segíti a jó bélműködést, hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez.

 

Diétás, élelmi rostnak nevezzük az ehető növényi részeknek vagy az analóg szénhidrátoknak azt a részét, mely ellenáll az emésztésnek és a vékonybélből való felszívódásnak, s részben vagy teljesen fermentálódik a vastagbélben.


Diétás rostokat alkotó vegyületek a cellulóz, hemicellulóz, lignin, növényi gumik, növényi nyálkák, emészthetetlen szénhidrátok és pektinek. Ezek főként a növények sejtfalát, szerkezetét alkotják.


Az ajánlott élelmi rostbevitel minimum 30 gramm/ nap. Ezt vegyes, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrenddel lehet biztosítani.


A szervezet működésére gyakorolt hatásuk alapján különbséget kell tenni a rostok között.

A rostokat vízben oldódó és vízben nem oldódó csoportra lehet felosztani.


Vízben oldódó élelmi rostok


A rostok egy része vízben oldódó, gélképző tulajdonságú, ilyen a pektin és aguárgumi.

A szervezetben elsősorban a szénhidrát- és zsíranyagcserére fejtik ki hatásuk.

A vízben oldódó diétás rostok csökkentik az éhség, és növelik a jóllakottság érzetét; lassítják a gyomor ürülését.

Magas pektintartalmú élelmiszerek az alma, a citrusfélék, a ribizli, a málna, a körte, a sárgarépa és a zabpehely. További vízben oldódó rostforrás az útifűmaghéj.

Vízben nem oldódó élelmi rostok


A rostok másik csoportja vízben nem oldódó, ezek főként az emésztőrendszer működését befolyásolják.

Megnyújtják a gyomor kiürülésének az idejét ezáltal csökken az éhség- és megnő a jóllakottságérzet.

Az élelmi rostok közvetlenül, illetve a víz megkötésével növelik a széklet tömegét, ezáltal összehúzódásra késztetik a bélfalat, s így a salakanyagok gyorsabban haladnak át a bélcsatornán.


Magas vízben nem oldódó rosttartalmú élelmiszerek: búzakorpa, kukoricakorpa, zabkorpa, lenmag, szezámmag, teljes kiőrlésű liszt, müzli.
Az élelmi rostok és a diabetes mellitus


Az élelmi rostok csökkentik az étkezés utáni vércukorszint emelkedést és javítják az ételek glikémiás indexét.


Mérséklik a glükóz felszívódását, javítják a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet.


Rostdús diéta hatására csökken az inzulintermelődést serkentő két hormon szintje.


A vércukorszintre kifejtett hatáson kívül a vérzsírszinteket is pozitív irányba befolyásolja az elegendő mennyiségű rostbevitel. Csökkenti a vér szérum koleszterin szintjét.


Elhízott embereknél a rostok elősegítik a fogyást, hiszen a hosszabb rágással megnövelik az étkezés idejét, hamar teltségérzetet okoznak, továbbá mérséklik a nagy energiát adó élelmiszerek felszívódását a bélből.

 

Összegezve az élelmi rostfogyasztás kedvező hatásokat fejt ki a szervezetre, segíti a jó bélműködést, és/ vagy hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és/vagy hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez. A magas rosttartalmú étrend fogyasztása kedvező mind egészséges, mind cukorbeteg, mind elhízott emberek számára. Sok betegség megelőzhető a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással.Rostfogyasztás jelentőséges a diabetes mellitus terápiájábanComentários


bottom of page