top of page
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia

Dietetikai tanácsadás

A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű mozgás és az ezekhez adaptált gyógyszeres, vagy az inzulinos kezelés. A gyógyszeres vagy inzulinos kezelés nem váltja ki a diétát, a kezelés mellett is szükséges diétázni. 

Az egyéni dietetikai tanácsadás során pácienseim megtanulhatják a betegséghez kapcsolódó diétás alapelveket, melyek segítségével jó vércukor kontrollt érhetünk el.

A gyógyszeres és/vagy inzulinos kezeléshez igazodva a diétával fokozhatjuk a kezelés hatékonyságát.

Dietetikai tanácsadás menete

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények, gyógyszerek, vércukorszint mérések eredményének megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsokat, étkezéseket mindig az Ön kezeléséhez és az orvos által javasolt napi szénhidrát mennyiséghez igazítjuk.  A tanácsadás során megismertetem Önnel az adott diétában javasolt és az ellenjavallt, magas cukortartalmú nyersanyagokat, ételkészítési módokat. Az ellenjavallt élelmiszerek és ételkészítési módok helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni. 

 Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat.

A tanácsadások során megtanulhatja, hogy egyes élelmiszerek mennyire befolyásolják a vércukor-szintet, milyen gyorsan szívódnak fel. Megismerheti egyes élelmiszerek glikémiás indexét és a glikémiás terhelés kiszámításának módját.  Példákon keresztül elsajátíthatja a szénhidrát számolás alapjait. 

Ha cukorbetegsége mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A tanácsadást követően várhatóan javul a szénhidrát anyagcsere, jobb vércukor értékeket érhet el.

Megfelelő diéta tartásával csökkenthető lehet a gyógyszerek, inzulinok mennyisége is.  Jó vércukor szintekkel és anyagcserével megelőzhetőek vagy késleltethetőek a cukorbetegség szövődményei is.

A diétás tanácsok betartásával optimalizálni tudjuk a testtömegét is.

bottom of page