top of page
Epebetegségek

Dietetikai tanácsadás

Heveny vagy krónikus epehólyag-gyulladás, epekövesség vagy epeműtét utáni állapotoknál szükséges az állapothoz, betegséghez alkalmazkodó diéta tartására.

A tanácsadás során figyelembe veszem a betegség aktuális állapotát, a páciens egyéni tűrőképességét, ennek megfelelő szóbeli és írásbeli dietetikai tanácsadásban részesítem a pácienseket.

Epebetegségek esetén nagyon eltérő a betegek egyéni érzékenysége, ezért fontos, hogy mindenki egyénre szabott diétás tanácsadásban részesüljön.

Dietetikai tanácsadás menete

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel az adott diétában javasolt és ellenjavallt nyersanyagokat, ételkészítési módokat. Az ellenjavallt élelmiszerek és ételkészítési módok helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni.

Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat, cseréljük le a panaszt okozó ételeket.

Ha epebetegség mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A tanácsadást követően várhatóan enyhülnek az emésztőrendszeri panaszok, az epegörcsök előfordulása csökken. A betegség állapotát javítani tudjuk. Megfelelő diéta tartásával elkerülhetővé válhat a műtét is. Gyakoriak viszont az olyan állapotok, melyeknél a diéta tartása mellett is elkerülhetetlen az epekő, illetve az epehólyag műtéti eltávolítása.

bottom of page