top of page
Májbetegségek

Dietetikai tanácsadás

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve.

Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, a vérképzésre, valamint vitamin-ellátottságára. A máj másik nagyon fontos funkciója a méregtelenítés, a szervezetbe kerülő káros anyagokat a szervezet számára ártalmatlanná teszi.

Májbetegségek (zsírmáj, májgyulladás, májzsugor) esetén fontos a máj kímélete, a májsejtek regenerációjának elősegítése, melyben a gyógyszeres kezelés mellett segít a megfelelő diéta is.

 

Dietetikai tanácsadás menete

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel az adott diétában, adott szakaszban javasolt és ellenjavallt nyersanyagokat, ételkészítési módokat. Az ellenjavallt élelmiszerek és ételkészítési módok helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni.

 Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat, cseréljük le a panaszt okozó ételeket.

Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik az Ön mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához.

Ha májbetegsége mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

 

A tanácsadást követően várhatóan enyhülnek az emésztőrendszeri panaszok. A diéta betartásával segíteni tudjuk a májsejtek regenerációját, a betegség állapotát javítani tudjuk. A vérképen javulhatnak a májenzim értékek is.

bottom of page