Táplálékallergiák, táplálékintoleranciák

Dietetikai tanácsadás

táplálékallergia egy specifikus, az allergén hatására mindig jelentkező, kóros immunreakció. A szervezet idegen anyagként kezeli a táplálék egyes alkotóelemeit, ellenanyagot kezd termelni az idegennek vélt anyag ellen.  Allergiát okozhatnak többek között a tej, a tojás, a szója, a mogyoró, a rákfélék és a diófélék is.

 

A táplálékintolerancia hasonlít megjelenésében, tüneteiben a táplálékallergiához, de a szervezetben nem zajlik kóros immunreakció. Ételérzékenységek közé tartozik többek között a laktózérzékenység, a hisztaminérzékenység és a gluténérzékenység is. 

Táplálékallergia és táplálékintolerancia esetében is a kezelés elengedhetetlen része a diéta. 

Fontos az alapos kivizsgálás, diagnózis nélkül ne kezdjen diétázni, hiszen az érzékenységekhez hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak.

Dietetikai tanácsadás menete

 

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel a diétában javasolt és ellenjavallt nyersanyagokat, ételkészítési módokat. A panaszt okozó élelmiszerek helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni. Pácienseimnek megmutatom, hogy hol tudnak tájékozódni a mentes termékekkel, élelmiszerekkel kapcsolatban; megtanulhatják, mit kell figyelni az élelmiszerek címkéjén.

 Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat, cseréljük le a panaszt okozó ételeket.

Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik az Ön mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához.

Ha több táplálékallergiája, érzékenysége van, vagy ezek mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A tanácsadást követően, a diéta betartásával várhatóan megszűnnek az emésztőrendszeri panaszok. A betegség állapotát javítani tudjuk, tünetmentességet érhetünk el.