top of page
Hasnyálmirigy-gyulladás

Dietetikai tanácsadás

Az étrend célja az emésztőrendszer, ezen belül elsődlegesen a hasnyálmirigy kímélete, ezért a diéta vízben nem oldódó rostban szegény, fűszerszegény és kifejezetten zsírszegény. A hasnyálmirigy-gyulladás étrendi kezelését a betegség tüneteihez és a specifikus laboratóriumi értékekhez kapcsolódóan építjük fel.  A dietoterápiánál akut, szubakut és krónikus szakaszt különböztetünk meg.

Dietetikai tanácsadás menete

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel a diétában, az adott szakaszban javasolt és ellenjavallt nyersanyagokat, ételkészítési módokat. Az ellenjavallt élelmiszerek és ételkészítési módok helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni.

 Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat, cseréljük le a panaszt okozó ételeket.

Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik az Ön mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához.

Ha hasnyálmirigy-gyulladása mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A tanácsadás után várhatóan enyhülnek az emésztőrendszeri panaszok. A diéta betartásával segíteni tudjuk a betegség állapotának javulását. A vérképen javulhatnak a specifikus laboratóriumi értékek.

bottom of page