top of page

Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

Még nincsenek címkék.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

Miért kell diétázniuk a cukorbetegeknek?


A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű mozgás és az ezekhez adaptált gyógyszeres, vagy az inzulinos kezelés.


DIabetes étrendi kezelése


A cukorbetegség kezelési lehetőségei gyógyszeres és nem-gyógyszeres formákra oszthatók.


Mindkét kezelési formánál nagyon fontos a megfelelő étrend összeállítása, betartása.


A 2-es típusú diabetes korai felismerése esetén a megfelelő glikémiás kontroll eléréséhez elegendő lehet az életmódváltás, melynek megvalósításához szakszerű segítséget nyújthat a dietetikus és a gyógytornász.


A cukorbetegek kezeléséhez, illetve a jó eredmények/értékek eléréséhez személyre szabott, egyéni étrendi kezelésre van szükség.


A diéta célja az optimális anyagcsere-állapot elérése és fenntartása, a vércukorszint biztonságos értékhatárok között tartása a kezelés más elemeihez kapcsolódva.


Nem inzulinnal kezelt cukorbetegek


A nem inzulinnal (étrenddel és gyógyszerrel) kezelt cukorbeteg szervezetének problémája egyrészt az, hogy az étkezések során a szükséges inzulin elválasztása késve indul meg, másrészt pedig, hogy a keringésbe került inzulin az inzulinrezisztenciából adódóan nem képes hatását teljes mértékben kifejteni.

Az inzulinválasz késéséből adódóan elégtelen, vagy elmarad a máj glükóz-kibocsátásának gátlása is, ami tovább emeli az étkezés utáni vércukorszintet.


Ehhez a megváltozott állapothoz kell alkalmazkodni az étrendi kezelés során, lehetőleg kerülni kell a gyors vércukor-emelkedést okozó (másnéven magas glikémiás indexű) ételeket. A naponta 5-6-szori étkezést betartva, étkezésenként és egyénenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kívánatos fogyasztani, így megkönnyítve szervezet és a hasnyálmirigy működését.

A napi elfogyasztható szénhidrát mennyiséget diabetológus határozza meg, és a kezelés (gyógyszer, vagy inzulin) fajtájától függően lehet meghatározni az egyes étkezésre vonatkozó szénhidrát mennyiséget.



Inzulinnal kezelt cukorbetegek


Inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek esetén az alkalmazott inzulinkészítmények hatásgörbéje diéta nélkül nem fedi le a táplálékból felszívódó szénhidrátok okozta vércukor-emelkedést.

Az étkezések időpontját és azok szénhidráttartalmát az inzulinadáshoz kell igazítani.

Rossz időzítés, kevés étkezési alkalom, vagy elégtelen szénhidráttartalom esetén hiper- vagy akár hipoglikémia is kialakulhat.

A megfelelő időpontban, megfelelő mennyiségben elfogyasztott étel szükséges ahhoz, hogy a beadott inzulin a megfelelő hatást tudja kiváltani.


Diétás kezelés


A diétás kezelés elkezdésekor szükséges dietoterápiás célokat felállítani.


Fontos megállapítani a beteg egyéni tápanyagszükségletét és ehhez igazítani a személyre szabott étrendet.


Meg kell határozni, hogy miként kerülhetőek el a cukorbetegség lehetséges szövődményei (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, lassan gyógyuló sebek, gyulladások).


Elérni és fenntartani a kitűzött laboratóriumi célértékeket (HbA1c érték, vércukor szintek, vérzsír értékek, vérnyomás). A kitűzött laboratóriumi célértékek elérése és fenntartása nélkülözhetetlen eleme a terápiának.


Az étrend kialakításánál fontos meghatározni a beteg számára ideális, elérendő/elérhető testtömeget. Figyelni kell arra, hogy az ideális testtömeg elérése ne hirtelen fogyással, hanem fokozatos, egészséges ütemben történjen.


A betegnek meg kell mutatni, hogy miként javíthat a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokon a megfelelő étel- és nyersanyag-válogatással/választással, illetve fizikai aktivitással.


 

A megfelelően összeállított és betartott diétával, és a megfelelő orvosi terápiával jó glikémiás kontroll érhetünk el.




bottom of page