top of page

Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

Még nincsenek címkék.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

Tabutéma: Mi okozhat székrekedést? Mit tehetünk ellene?

A székrekedés (obstipáció) a mai rohanó világunkban sajnos igen gyakori, elterjedt probléma. Minden tíz felnőtt emberből körülbelül kettőt-hármat érint.

székrekedés

Általában kínos dolognak tarják az emberek, emiatt nem fordulnak szakemberhez. Inkább otthon házi praktikákkal vagy vény nélkül kapható készítményekkel próbálkoznak. Pedig legtöbbször életmódbeli, illetve táplálkozásból eredendő problémáról van szó, amit könnyű lenne szakember segítségével megoldani.


Székrekedésről akkor beszélünk, ha heti háromszorinál ritkább a székletürítés, erőlködéssel jár, vagy az ürített széklet kemény, illetve székelés után nem teljes a kiürültség érzése.

Kialakulásában sok tényező közre játszik. A problémát okozhatja a rendszertelen életmód, az időskor, a terhesség, a lassult bélpasszázs, a rostszegény étrend, bizonyos gyógyszerek, hormonális okok, vastagbél eredetű tumorok és szűkületek. Székrekedés léphet fel, éhezés, szomjazás, elégtelen folyadékbevitel, elégtelen baktériumtömeg, elégtelen rostbevitel esetén is.


A székrekedés megszüntetése összetett, több elemből áll. Fontos a rendszeres életvitel kialakítása, melynek része a rendszeres étkezés, magas rosttartalmú ételek fogyasztása, az elégséges folyadékbevitel, a rendszeres mozgás, a pszichés támogatás és esetlegesen a gyógyszeres terápia.


aszalt szilva

A székrekedés étrendi kezelésénél a legfontosabb szempont a megfelelő rostbevitel elérése. Az élelmi rost-bevitelt célszerű 35-50 gramm/ napra növelni.

Ahhoz, hogy ez elősegítse a normális székelési ritmust, habitust beállítani, mindenképp szükséges napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. Folyadék szükséges ahhoz, hogy ezek a rostok megszívják magukat, növeljék térfogatuk, lazítsák a széklet állagát, s ezáltal előidézzék a könnyebb székletürítést.

Diétás, élelmi rostnak nevezzük az ehető növényi részeknek vagy az analóg szénhidrátoknak azt a részét, mely ellenáll az emésztésnek és a vékonybélből való felszívódásnak, s részben vagy teljesen fermentálódik a vastagbélben.


Székrekedéses panaszokkal rendelkező páciensek étrendjének gerincét a teljes kiőrlésű gabonák, gabonakorpák, a zöldség- és gyümölcsfélék adják. Zöldségek közül mindegyik változatos fogyasztása ajánlott. Gyümölcsök közül főleg az apró magvasok (málna, szeder, eper, áfonya és ribizli) és az olajos magvak (dió, napraforgó, mandula, tökmag) tartalmaznak sok élelmi rostot. Gabonaipari termékek közül kedvező hatásúak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, a zabpehely, a búzapehely, a zabkorpa, a búzacsíra, a graham liszt és a barna rizs is.

Kedvező hatású lehet reggel éhgyomorra elfogyasztott áztatott aszalt szilva, savanyított káposzta vagy kovászos uborka leve, kefir egy kiskanál zabkorpával, szilvalekvár, illetve az egyéni érzékenységtől függően fekete tea, vagy kávé is.



A rostbevitel mellett fontos megemlíteni a vastagbél baktérium flóráját is. A normál bélműködés fontos része a vastagbélben lévő baktériumok egészséges arányának megléte.

Ha ez az arány felborul, akkor előfordulhat hasmenés, illetve székrekedés is. A megfelelő arány eléréséhez szükséges lehet pro- és prebiotikumok fogyasztása, mely jótékony hatással van a székrekedés kezelésében is.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember és egyes állatok bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni és kedvezően befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. Élelmiszereink közül elsősorban probiotikus tejtermékek fogyasztásával juttathatunk szervezetünkbe ilyen hasznos baktériumokat.

A prebiotikumok szerves vegyületek. Az élelmiszereknek olyan összetevői, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes baktériumok, elsősorban az úgynevezett probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tápanyagul szolgálnak számukra. Ilyen tulajdonságú anyagok a természetben a gabonákban, vöröshagymában, banánban, mézben, fokhagymában, póréhagymában találhatók meg.

A szimbiotikumok a pro- és a prebiotikumok együttes jelenlétét jelölik. Összegződik a baktériumok és tápanyagainak előnyös hatása, így a maximális hatékonyságot éri el.




Forrás: http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(12)00177-X/fulltext

http://ajcn.nutrition.org/content/100/4/1075.full?sid=5dcbc6e6-94ad-474a-97a8-b09bdb8d39fa

Képek forrása: https://fortbildungvorort.de/prophylaxen-in-der-pflege/, https://steemit.com/health/@kingoflek/prisao-de-ventre-obstipacao-aqui-vai-uma-receita-de-um-shake-que-pode-ajudar, https://www.kvalicare.dk/produkter/kvalicare-e-learning/

bottom of page