top of page

Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

Még nincsenek címkék.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

10 dolog, amit a gránátalmáról tudni érdemes

Ez a gyümölcs gazdag rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív összetevőkben, viszont cukortartalmával is számolni kell.



Nézzük ezeket részletesebben:

  1. A gránátalma tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal. Tartalmaz antioxidáns vegyületeket, még pedig polifenolokat és tannint (ellagitannin). Piros színét az antocián vegyületek adják.

  2. A magas antioxidáns és ellagsav tartalma miatt pozitív hatással van a szervezet működésére. Dél-koreai kutatók kimutatták, hogy az ellegsav védelmet nyújthat az UV-B sugárzás ellen. Ennek a vegyületet a mellrák elleni hatékonysága miatt jelenleg is kutatják.

  3. Egy darab gyümölcsben akár 600-800 mag is lehet. A gyümölcs körülbelül 200-300 gramm nagyságú és 5-12 centiméter átmérőjű.

  4. Jól beilleszthető az egészséges étrendbe, hiszen 100 gramm gyümölcs csupán 83 kcal-t tartalmaz.

  5. Már napi ½ darab, körülbelül 100 gramm gyümölcs elfogyasztásával az ajánlott napi C-vitamin-bevitel 12 %-át, a K-vitamin 22%-át és a folsav 9,5 %-át fedezhetjük.

  6. Egy darab gránátalma elfogyasztása körülbelül a napi ajánlott kálium bevitel 24%-át és a réz bevitel 40 %-át fedezheti.

  7. Rosttartalma magas, 100 gramm gyümölcsben 4 gramm rost található. Ez 11%-a a Magyarországon ajánlott átlagos napi rostbevitelnek.

  8. Szénhidráttartalma közepesnek tekinthető a gyümölcsük között, 100 grammban 12 gramm gyümölcscukor található.

  9. A gránátalma zsírtartalma csekély, ellenben a magból kivont olajban található punicinsavat vizsgálják az egészségre gyakorolt lehetséges előnyös hatásai miatt. Jelenleg még további eredménynek szükségesek ezen állítások igazolására.

  10. A gyümölcsöt és a belőle kivont levét, olaját rákellenes hatása miatt kutatják vastagbél daganatos, mellrákos, tüdőrákos és bőrrákos megbetegedésekben. Hasznos lehet egyes daganatos betegségek megelőzésében vagy kezelésében; azonban további hosszútávú klinikai vizsgálatok szükségesek ezen hatások bizonyítására.

 

Tudta-e,

hogy a koktélok népszerű alapanyaga, a grenadine szirup gránátalmából készül az eredeti recept alapján?


Manapság a legtöbb szirupban viszont hiába keresnénk a gránátalma ízét, hiszen az ipari előállítás során gyakran csak cukorszirupot, citromsavat, színezékeket, esetleg áfonyalét használnak a szirup elkészítéséhez. Csupán néhány gyártó használ ténylegesen gránátalmát a szirup előállításához.







Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/

http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2038/2

https://examine.com/supplements/pomegranate/

Foto: Anton Croos (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons



bottom of page