top of page

Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

Még nincsenek címkék.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

Miért kell diétázniuk a cukorbetegeknek?


A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű mozgás és az ezekhez adaptált gyógyszeres, vagy az inzulinos kezelés.


DIabetes étrendi kezelése


A cukorbetegség kezelési lehetőségei gyógyszeres és nem-gyógyszeres formákra oszthatók.


Mindkét kezelési formánál nagyon fontos a megfelelő étrend összeállítása, betartása.


A 2-es típusú diabetes korai felismerése esetén a megfelelő glikémiás kontroll eléréséhez elegendő lehet az életmódváltás, melynek megvalósításához szakszerű segítséget nyújthat a dietetikus és a gyógytornász.


A cukorbetegek kezeléséhez, illetve a jó eredmények/értékek eléréséhez személyre szabott, egyéni étrendi kezelésre van szükség.


A diéta célja az optimális anyagcsere-állapot elérése és fenntartása, a vércukorszint biztonságos értékhatárok között tartása a kezelés más elemeihez kapcsolódva.


Nem inzulinnal kezelt cukorbetegek


A nem inzulinnal (étrenddel és gyógyszerrel) kezelt cukorbeteg szervezetének problémája egyrészt az, hogy az étkezések során a szükséges inzulin elválasztása késve indul meg, másrészt pedig, hogy a keringésbe került inzulin az inzulinrezisztenciából adódóan nem képes hatását teljes mértékben kifejteni.

Az inzulinválasz késéséből adódóan elégtelen, vagy elmarad a máj glükóz-kibocsátásának gátlása is, ami tovább emeli az étkezés utáni vércukorszintet.


Ehhez a megváltozott állapothoz kell alkalmazkodni az étrendi kezelés során, lehetőleg kerülni kell a gyors vércukor-emelkedést okozó (másnéven magas glikémiás indexű) ételeket. A naponta 5-6-szori étkezést betartva, étkezésenként és egyénenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kívánatos fogyasztani, így megkönnyítve szervezet és a hasnyálmirigy működését.

A napi elfogyasztható szénhidrát mennyiséget diabetológus határozza meg, és a kezelés (gyógyszer, vagy inzulin) fajtájától függően lehet meghatározni az egyes étkezésre vonatkozó szénhidrát mennyiséget.Inzulinnal kezelt cukorbetegek


Inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek esetén az alkalmazott inzulinkészítmények hatásgörbéje diéta nélkül nem fedi le a táplálékból felszívódó szénhidrátok okozta vércukor-emelkedést.

Az étkezések időpontját és azok szénhidráttartalmát az inzulinadáshoz kell igazítani.

Rossz időzítés, kevés étkezési alkalom, vagy elégtelen szénhidráttartalom esetén hiper- vagy akár hipoglikémia is kialakulhat.

A megfelelő időpontban, megfelelő mennyiségben elfogyasztott étel szükséges ahhoz, hogy a beadott inzulin a megfelelő hatást tudja kiváltani.


Diétás kezelés


A diétás kezelés elkezdésekor szükséges dietoterápiás célokat felállítani.


Fontos megállapítani a beteg egyéni tápanyagszükségletét és ehhez igazítani a személyre szabott étrendet.


Meg kell határozni, hogy miként kerülhetőek el a cukorbetegség lehetséges szövődményei (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, lassan gyógyuló sebek, gyulladások).


Elérni és fenntartani a kitűzött laboratóriumi célértékeket (HbA1c érték, vércukor szintek, vérzsír értékek, vérnyomás). A kitűzött laboratóriumi célértékek elérése és fenntartása nélkülözhetetlen eleme a terápiának.


Az étrend kialakításánál fontos meghatározni a beteg számára ideális, elérendő/elérhető testtömeget. Figyelni kell arra, hogy az ideális testtömeg elérése ne hirtelen fogyással, hanem fokozatos, egészséges ütemben történjen.


A betegnek meg kell mutatni, hogy miként javíthat a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokon a megfelelő étel- és nyersanyag-válogatással/választással, illetve fizikai aktivitással.


 

A megfelelően összeállított és betartott diétával, és a megfelelő orvosi terápiával jó glikémiás kontroll érhetünk el.
bottom of page