Legutóbbi cikkek

Régebbi cikkek

Címkék

No tags yet.

Ingyenesen letölthető karácsonyi füzet

Miért kell diétázniuk a cukorbetegeknek?


A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű mozgás és az ezekhez adaptált gyógyszeres, vagy az inzulinos kezelés.


DIabetes étrendi kezelése


A cukorbetegség kezelési lehetőségei gyógyszeres és nem-gyógyszeres formákra oszthatók.


Mindkét kezelési formánál nagyon fontos a megfelelő étrend összeállítása, betartása.


A 2-es típusú diabetes korai felismerése esetén a megfelelő glikémiás kontroll eléréséhez elegendő lehet az életmódváltás, melynek megvalósításához szakszerű segítséget nyújthat a dietetikus és a gyógytornász.


A cukorbetegek kezeléséhez, illetve a jó eredmények/értékek eléréséhez személyre szabott, egyéni étrendi kezelésre van szükség.


A diéta célja az optimális anyagcsere-állapot elérése és fenntartása, a vércukorszint biztonságos értékhatárok között tartása a kezelés más elemeihez kapcsolódva.


Nem inzulinnal kezelt cukorbetegek


A nem inzulinnal (étrenddel és gyógyszerrel) kezelt cukorbeteg szervezetének problémája egyrészt az, hogy az étkezések során a szükséges inzulin elválasztása késve indul meg, másrészt pedig, hogy a keringésbe került inzulin az inzulinrezisztenciából adódóan nem képes hatását teljes mértékben kifejteni.

Az inzulinválasz késéséből adódóan elégtelen, vagy elmarad a máj glükóz-kibocsátásának gátlása is, ami tovább emeli az étkezés utáni vércukorszintet.


Ehhez a megváltozott állapothoz kell alkalmazkodni az étrendi kezelés során, lehetőleg kerülni kell a gyors vércukor-emelkedést okozó (másnéven magas glikémiás indexű) ételeket. A naponta 5-6-szori étkezést betartva, étkezésenként és egyénenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kívánatos fogyasztani, így megkönnyítve szervezet és a hasnyálmirigy működését.