top of page
Gluténérzékenység

Dietetikai tanácsadás

 

A gluténérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség. Kiváltója a kalászos gabonák glutén fehérjéje. Amennyiben nem jut glutén a szervezetbe, a kórfolyamat leáll, a betegség tünetei megszűnnek. A betegség kizárólagos kezelése a gluténmentes diéta.

Dietetikai tanácsadás menete

 

​ A közös munka egy táplálkozási anamnézissel és naplóelemzéssel kezdődik, amelyből képet kaphatok az Ön jelenlegi táplálkozási szokásairól és napi energia-beviteléről. Ezt követi a testösszetétel mérése, ami megmutatja a test zsír-százalékát és az izomtömegét.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel a diétában nem javasolt, gluténtartalmú nyersanyagokat, élelmiszereket. Tanácsot tudok adni, hogy a gluténtartalmú élelmiszereket, ételeket, miként helyettesítheti. Saját fejlesztésű receptekkel, ötletekkel tudok segíteni a diéta kivételezésében. Tanácsadás során megbeszéljük a gluténnel való szennyeződés lehetőségeit, megoldást keresünk ennek elkerülésére.  

Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik az Ön mindenkori állapotához.

 

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A gluténmentes étkezés hatására az autoimmun folyamat leáll a szervezetben, a betegség tünetei megszűnnek.

 

Fontos tudni, hogy a gluténmentes diéta elkezdése csak a diagnózis felállítása után, vagy az orvos utasítására kezdődhet. Ezért a tanácsadásra kérem hozza magával az orvosi javaslatot, diagnózist.

bottom of page