Bélbetegségek

 

Dietetikai tanácsadás

A gyulladásos bélbetegségek közé a Colitis ulcerosa és a Crohn betegség tartoznak. A Colitis ulcerosa a vastagbél nyálkahártyájának gyulladása, mely fekélyesedéssel jár. A Crohn betegség olyan gyulladásos kórkép, mely a szájtól a végbélig akár az egész béltraktust érintheti. A betegség kezelése gyógyszerekkel, megfelelő étrenddel, esetlegesen műtéttel történik. A bélbetegségek között fontos megemlíteni az irritábilis bél szindrómát is. Az étrenddel minden esetben a betegség aktuális szakaszához kell igazodnunk, nyugalmi szakaszban csak a legszükségesebb megszorításokat alkalmazunk.

Dietetikai tanácsadás menete

A tanácsadás testtömeg és testösszetétel méréssel kezdődik, ezt követi a kórelőzmények megismerése és egy részletes táplálkozási anamnézis felvétele.

Ezek ismeretében személyre szabott dietetikai tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat. A tanácsadás során megismertetem Önnel az étrendben, a betegség adott szakaszában javasolt és ellenjavallt nyersanyagokat, ételkészítési módokat. Az ellenjavallt élelmiszerek és ételkészítési módok helyettesítésére ötleteket, tanácsokat tudok adni.

 Az Ön által vezetett táplálkozási napló elemzésével közösen keressük meg és javítjuk ki az esetleges diéta hibákat, cseréljük le a panaszt okozó ételeket.

Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik az Ön mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához.

Ha bélbetegsége mellett más, diétát igénylő betegsége, állapota is van, természetesen azt is figyelembe veszem a tanácsadás folyamán. Segítségemmel össze tudja egyeztetni a különböző diétákat.

 

Dietetikai tanácsadás várható eredménye

A tanácsadást követően várhatóan enyhülnek az emésztési panaszok.  Megfelelő étrenddel javíthatjuk a beteg tápláltsági állapotát, pótolhatjuk az elvesztett folyadékot, fehérjét és ásványi anyagokat.